Нега и исхрана деце у предшколској установи Мала Звезда
Како би наше Мале Звезде расле здраво, неопходно је да и њихова исхрана буде здрава, разноврсна и избалансирана те зато на недељном нивоу планирамо јеловнике прилагођене потребама наших најмлађих другара.
Улога и значај правилне исхране нарочито долази до изражаја у детињству, када долази до најинтензивнијег раста и развоја. Сматра се да представља основу здравља за цео живот.
Породица ту има најзначајнију улогу. При том, треба нагласити да су складни односи у породици, емотивна топлина и пажња према детету од пресудног значаја, не само на психосоцијални развој, већ И на карактер исхране детета. Међутим, поред породице, значајан утицај на развој, васпитање и стварање навика код деце има и предшколска установа, будући да ту деца проводе већи део дана. Усвајање правилних навика храњења и исправљање грешака у породичној исхрани (која је често неправилна или непотпуна у неопходним хранљивим материјама) представља важан део процеса социјализације и осамостаљивања детета.
Исхрана деце у предшколским установама треба да се заснива на принципима правилне исхране деце предшколског узраста и законских прописа који уређују област предшколског васпитања и образовања, здравствене заштите и безбедности хране.
Правилна исхрана у установи има:
- здравствену улогу – правилна исхрана представља основу очувања и унапређења здравља за цео живот, важан је фактор превенције многих хроничних незаразних болести и коректор је породичне исхране;
- Васпитно-образовну улогу – развијање позитивних навика, образаца понашања и формирање културе исхране, као саставног дела културе живљења и неговања здравих стилова живо та.
Програм исхране деце у нашој предшколској установи заснива се на прописаним начелима правилне исхране:
- Рационална исхрана – планираним дневним оброцима обезбеђује се адекватан енергетски унос у односу на узраст и пол.
- Оптимална исхрана – добро избалансирана исхрана која обезбеђује све хранљиве и заштитне материје, у складу са Нормативима исхране деце у предшколским установама.
- Разноврсна исхрана – која обезбеђује заступљеност свих група намирница, при чему предност дајемо биолошки вредним намирницама, а које су мање заступљене у породичној исхрани.
- Сезонска исхрана – води се рачуна о заступљености намирница у складу са годишњим добом.
- Уравнотежена исхрана – односи се на правилан дневни ритам оброка, који подразумева сервирање оброка у одређеним размацима од 2 до 3 сата, у складу са физиолошким потребама деце, као и на поштовање препоручене процентуалне заступљености у односу на укупне дневне оброке.
Дневни ритам оброка:
08:00 часова: доручак
10:15 часова: прва воћна ужина
12:00 часова: ручак
14:30 часова: друга воћна/слатка ужина
17:00 часова: намаз
ОВО ЈЕДУ МАЛЕ ЗВЕЗДЕ!
У састављању јеловника помогли педијатри из педијатриске ординације Kids Medic. Успели смо да осмислимо јеловник који одговара дневним потребама деце, а у складу је са нашим традиционалним јелима.
Јеловник за период од до
1. недеља | Доручак | Ужина | Ручак | Ужина |
Понедељак | -Слани мафини са сиром (пшенично и кукурузно брашно, сир, уље,јаја) -Јогурт | -Свеже воће Крушка | -Супа са резанцима -Пилиће месо, печено (батак, карабатак) -Пире од спанаћа -Маринирана цвекла -Хлеб | -Домаћа пита са јабукама |
Уторак | -Намаз са маслацем и џемом од кајсије -Чај -Хлеб | -Свеже воће Јабука | -Грашак са јунетином -Купус салата Хлеб | -Пшенични гриз (млеко, гриз, шећер) |
Среда | -Омлет са комадом свежег сира и паприке -Јогурт -Хлеб | -Свеже воће Банана | -Супа са гриз кнедлама -Фаширана шницла и пире кромпир, витаминска салата (купус, цвекла, шаргарепа) -Хлеб | -Домаће кифлице са еурокремом |
Четвртак | -Прженице -Јогурт | -Свеже воће Мандарина | -Отворена сарма (купус рибанац, млевено јунеће месо) -Салата -Хлеб | -Мраморни колач |
Петак | -Пилећа прса -Крем сир -Млеко -Хлеб | -Воћна салата | -Супа са резанцима -Филет ослића у кукурузном брашну -Пире кромпир -Кукуруз шећерац -Купус салата -Хлеб | -Пудинг од ваниле |
Испоручилац хране угостителјска радња Подрињски сан ДОО, задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа
2. недеља | Доручак | Ужина | Ручак | Ужина |
Понедељак | -Домаћи пица пужићи -Млеко | -Свеже воће Банана | -Супа са резанцима -Јунећи гулаш са макаронама -Купус салата -Хлеб | -Домаћи колач са маком |
Уторак | -Корнфлекс са млеком | -Свеже воће Јабука | -Кромпир паприкаш са јунетином -Маринирана цвекла -Хлеб | -Пудинг од чоколаде |
Среда | -Јаје на око са сланином -Јогутрт -Хлеб | -Свеже воће Ананас | -Потаж од поврћа (тиквице, шаргарепа, црни лук) са павлаком -Пилав са пилетином -Кисели краставци и купус салата -Хлеб | -Слатки мафини са вишњама |
Четвртак | -Палента -Јогурт | -Свеже воће Крушка | -Супа са резанцима -Ћуфте у парадајз сосу -Пире кромпир -Купус салата -Хлеб | -Домаћи ролат са џемом |
Петак | -Домаћи намаз са крем сиром и сусамом -Шунка -Млеко -Хлеб | -Свеже воће Мандарина | -Супа са гриз кнедлама -Рибље пљескавице -Пекарски кромпир -Витаминска салата (купус, шаргарепа, цвекла) -Хлеб | -Домаћа обланда са филом од кекса и чоколаде |
Јеловник за период од до 2021
Испоручилац хране угостителјска радња Подрињски сан ДОО, задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа
3 недеља | Доручак | Ужина | Ручак | Ужина |
Понедељак | -Кајгана -Јогурт -Хлеб | -Свеже воће Поморанџа | -Чорба од поврћа -Мусака од тиквица са јунетином -Купус салата и кисели краставци -Хлеб | -Галете |
Уторак | -Уштипци -Кајмак -Чај | -Свеже воће Банана | -Телећа чорба -Шницла од белог меса у бешамел сосу -Маринирана цвекла -Хлеб | -Компот од јабука и крушака |
Среда | -Овсена каша са чоколадним мрвицама -Млеко | -Воћна салата | -Чорбаст пасуљ са кобасицом или месом -Купус салата -Хлеб | -Сутлијаш са какаом |
Четвртак | -Шпанска пита -Јогурт | -Свеже воће Јабука | -Супа са резанцима -Пуњене паприке -Пире кромпир -Купус салата -Хлеб | -Домаћи колач Медено срце |
Петак | -Сирни намаз -Пилећа прса -Млеко -Хлеб | -Свеже воће Крушка | -Крем чорба -Филети сома -Кувани пиринач и шећерац -Витаминска салата -Хлеб | -Домаћи колач са јабукама |
Испоручилац хране угостителјска радња Подрињски сан ДОО, задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа.
недеља | Доручак | Ужина | Ручак | Ужина |
Понедељак | -Печеница -Павлака -Хлеб -Чај | -Свеже воће Банана | -Потаж од бундеве и тиквице са павлаком -Тестенина са болоњезe сосом -Купус салата | -Домаћи медeњаци |
Уторак | -Пројара са сиром -Јогурт | -Свеже воће Јабука | -Пилећа супа са резанцима -Рижото са пилетином запечен са сланиницом (служити са киселом павлаком) -Салата -купус и шаргарепа -Хлеб | -Воћни јогурт |
Среда | -Кајгана – јаја, шунка, сир -Млеко -Хлеб | -Свеже воће Крушка | -Боранија са јунетином -Витаминска салата -Хлеб | -Домаће кифлице са џемом |
Четвртак | -Намаз- маслац, џем од шљива -Млеко -Хлеб | -Свеже воће Мандарина | -Супа са гриз кнедлама -Ћевапи од мешаног меса -Броколи у сосу од неутралне павлаке и белог лука -Шећерац -Купус салата -Хлеб | -Домаћа пита са сиром |
Петак | -Попара са сиром или кајмаком -Млеко | -Воћна салата | -Крем чорба од поврћа -Филет ослића -Пире кромпир -Цвекла -Хлеб | -Пудинг од чоколаде |
Испоручилац хране угостителјска радња Подрињски сан ДОО, задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа