Back

Нега и исхрана деце у предшколској установи Мала Звезда

Како би наше Мале Звезде расле здраво, неопходно је да и њихова исхрана буде здрава, разноврсна и избалансирана те зато на недељном нивоу планирамо јеловнике прилагођене потребама наших најмлађих другара.

Улога и значај правилне исхране нарочито долази до изражаја у детињству, када долази до најинтензивнијег раста и развоја. Сматра се да представља основу здравља за цео живот.

Породица ту има најзначајнију улогу. При том, треба нагласити да су складни односи у породици, емотивна топлина и пажња према детету од пресудног значаја, не само на психосоцијални развој, већ И на карактер исхране детета. Међутим, поред породице, значајан утицај на развој, васпитање и стварање навика код деце има и предшколска установа, будући да ту деца проводе већи део дана. Усвајање правилних навика храњења и исправљање грешака у породичној исхрани (која је често неправилна или непотпуна у неопходним хранљивим материјама) представља важан део процеса социјализације и осамостаљивања детета.
Исхрана деце у предшколским установама треба да се заснива на принципима правилне исхране деце предшколског узраста и законских прописа који уређују област предшколског васпитања и образовања, здравствене заштите и безбедности хране.

Правилна исхрана у установи има:

  1. здравствену улогу – правилна исхрана представља основу очувања и унапређења здравља за цео живот, важан је фактор превенције многих хроничних незаразних болести и коректор је породичне исхране;
  2. Васпитно-образовну улогу – развијање позитивних навика, образаца понашања и формирање културе исхране, као саставног дела културе живљења и неговања здравих стилова живо та.

Програм исхране деце у нашој предшколској установи заснива се на прописаним начелима правилне исхране:

  1. Рационална исхрана – планираним дневним оброцима обезбеђује се адекватан енергетски унос у односу на узраст и пол.
  2. Оптимална исхрана – добро избалансирана исхрана која обезбеђује све хранљиве и заштитне материје, у складу са Нормативима исхране деце у предшколским установама.
  3. Разноврсна исхрана – која обезбеђује заступљеност свих група намирница, при чему предност дајемо биолошки вредним намирницама, а које су мање заступљене у породичној исхрани.
  4. Сезонска исхрана – води се рачуна о заступљености намирница у складу са годишњим добом.
  5. Уравнотежена исхрана – односи се на правилан дневни ритам оброка, који подразумева сервирање оброка у одређеним размацима од 2 до 3 сата, у складу са физиолошким потребама деце, као и на поштовање препоручене процентуалне заступљености у односу на укупне дневне оброке.

Дневни ритам оброка:

08:00 часова: доручак

10:15 часова: прва воћна ужина

12:00 часова: ручак

14:30 часова: друга воћна/слатка ужина

17:00 часова: намаз

ОВО ЈЕДУ МАЛЕ ЗВЕЗДЕ!

У састављању јеловника помогли педијатри из педијатриске ординације Kids Medic. Успели смо да осмислимо јеловник који одговара дневним потребама деце, а у складу је са нашим традиционалним јелима.

Јеловник за период од               до     

 

1.      недеља

Доручак

Ужина

Ручак

Ужина

Понедељак

-Слани мафини са сиром (пшенично и кукурузно брашно, сир, уље,јаја)

-Јогурт

-Свеже воће Крушка

-Супа са резанцима

-Пилиће месо, печено  (батак, карабатак)

-Пире од спанаћа

-Маринирана цвекла

-Хлеб

-Домаћа пита са јабукама

Уторак

-Намаз са маслацем и џемом од кајсије

-Чај

-Хлеб

-Свеже воће

Јабука

-Грашак са јунетином

-Купус салата

Хлеб

-Пшенични гриз  (млеко, гриз, шећер)

Среда

-Омлет са комадом свежег сира и паприке

-Јогурт

-Хлеб

-Свеже воће

Банана

-Супа са гриз кнедлама

-Фаширана шницла и пире кромпир, витаминска салата (купус, цвекла, шаргарепа)

-Хлеб

-Домаће кифлице са еурокремом

Четвртак

-Прженице

-Јогурт

-Свеже воће

Мандарина

-Отворена сарма (купус рибанац, млевено јунеће месо)

-Салата

-Хлеб

-Мраморни колач

Петак

-Пилећа прса

-Крем сир

-Млеко

-Хлеб

-Воћна салата

-Супа са резанцима

-Филет ослића у кукурузном брашну

-Пире кромпир

-Кукуруз шећерац

-Купус салата

-Хлеб

-Пудинг од ваниле

Испоручилац хране  угостителјска радња Подрињски сан ДОО, задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа

2. недеља

Доручак

Ужина

Ручак

Ужина

Понедељак

-Домаћи пица пужићи

-Млеко

-Свеже воће

Банана

-Супа са резанцима

-Јунећи гулаш са макаронама

-Купус салата

-Хлеб

-Домаћи колач са маком

Уторак

-Корнфлекс са млеком

-Свеже воће

Јабука

-Кромпир паприкаш са јунетином

-Маринирана цвекла

-Хлеб

-Пудинг од чоколаде

Среда

-Јаје на око са сланином

-Јогутрт

-Хлеб

-Свеже воће

Ананас

-Потаж од поврћа (тиквице, шаргарепа, црни лук) са павлаком

-Пилав са пилетином

-Кисели краставци и купус салата

-Хлеб

-Слатки мафини са вишњама

Четвртак

-Палента

-Јогурт

-Свеже воће

Крушка

-Супа са резанцима

-Ћуфте у парадајз сосу

-Пире кромпир

-Купус салата

-Хлеб

-Домаћи ролат са џемом

Петак

-Домаћи намаз са крем сиром и сусамом

-Шунка

-Млеко

-Хлеб

-Свеже воће

Мандарина

-Супа са гриз кнедлама

-Рибље пљескавице

-Пекарски кромпир

-Витаминска салата (купус, шаргарепа, цвекла)

-Хлеб

-Домаћа обланда са филом од кекса и чоколаде

Јеловник за период од            до           2021

 

Испоручилац хране  угостителјска радња  Подрињски сан ДОО,  задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа

 

3 недеља

Доручак

Ужина

Ручак

Ужина

Понедељак

-Кајгана

-Јогурт

-Хлеб

-Свеже воће

Поморанџа

-Чорба од поврћа

-Мусака од тиквица са јунетином

-Купус салата и кисели краставци

-Хлеб

-Галете

Уторак

-Уштипци

-Кајмак

-Чај

-Свеже воће

Банана

-Телећа чорба

-Шницла од белог меса у бешамел сосу

-Маринирана цвекла

-Хлеб

-Компот од јабука и крушака

Среда

-Овсена каша са чоколадним мрвицама

-Млеко

-Воћна салата

-Чорбаст пасуљ са кобасицом или месом

-Купус салата

-Хлеб

-Сутлијаш са какаом

Четвртак

-Шпанска пита

-Јогурт

-Свеже воће

Јабука

-Супа са резанцима

-Пуњене паприке

-Пире кромпир

-Купус салата

-Хлеб

-Домаћи колач Медено срце

Петак

-Сирни намаз

-Пилећа прса

-Млеко

-Хлеб

-Свеже воће

Крушка

-Крем чорба

-Филети сома

-Кувани пиринач и шећерац

-Витаминска салата

-Хлеб

-Домаћи колач са јабукама

Испоручилац хране  угостителјска радња  Подрињски сан ДОО,  задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа.

 недеља

Доручак

Ужина

Ручак

Ужина

Понедељак

-Печеница

-Павлака

-Хлеб

-Чај

-Свеже воће

Банана

-Потаж од бундеве и тиквице са павлаком

-Тестенина са болоњезe сосом

-Купус салата

-Домаћи медeњаци

Уторак

-Пројара  са сиром

-Јогурт

-Свеже воће

Јабука

-Пилећа супа са резанцима

-Рижото са пилетином запечен са сланиницом (служити са киселом павлаком)

-Салата -купус  и шаргарепа

-Хлеб

-Воћни јогурт

Среда

-Кајгана – јаја, шунка, сир

-Млеко

-Хлеб

-Свеже воће

Крушка

-Боранија са јунетином

-Витаминска салата

-Хлеб

-Домаће кифлице са џемом

Четвртак

-Намаз- маслац, џем од шљива

-Млеко

-Хлеб

-Свеже воће

Мандарина

-Супа са гриз кнедлама

-Ћевапи од мешаног меса

-Броколи у сосу од неутралне павлаке и белог лука

-Шећерац

-Купус салата

-Хлеб

-Домаћа пита са сиром

Петак

-Попара са сиром или кајмаком

-Млеко

-Воћна салата

-Крем чорба од  поврћа

-Филет ослића

-Пире кромпир

-Цвекла

-Хлеб

-Пудинг од чоколаде

Испоручилац хране  угостителјска радња  Подрињски сан ДОО,  задржава права измене јеловника сходно набавци сезонског поврћа