Процес прилагођавања је индивидуалан, нека деца се прилагођавају брже, за неколико дана, а другој је потребно дуже време, један до два месеца. Тако да васпитачи у групи препознају 3 облика адаптације код деце: лако прилагођавања (10-20 дана), средње / тешко прилагођавања (20-30 дана) до тешког прилагођавања (више од месеца дана). Највећи број деце прође процес адаптације без већих проблема, а само мали број деце пролази кроз тежи облик адаптације. Колико ће трајати адаптација и како ће се дете понашати зависи од више фактора:

  • од ранијег одвајања деце од блиских особа и реаговања на одвајање2.
  • колико је дете било у окружењу старијих особа и деце3.
  • од структуре личности самог детета и његових особина4.
  • од редовности долажења током периода прилагођавања (изостајање продужава време прилагођавања).

Припреме у породици на период прилагођавања детета на колектив

  • Причајте о вртићу уз осмех и истичите сва лепа дешавања у вртићу (дружење, игра, одрастање)
  • Упознајте се са васпитачима, простором и распоредом дневних активности. Постепено ускладите вртићки и кућни ритам (спавање, оброци, боравак на отвореном)
  • Обавите потребне лекарске прегледе
  • Обавестите васпитача о важним стварима о детету значајним за његов боравак у вртићу (навике, здравствено стање, особености…)
    Испланирајте одсуство са посла док је дете у периоду адаптације, због евентуалног Вашег или краћег боравка детета у вртићу.

Могуће реакције током адаптације на вртић

Нормално је да деца одвајање од родитеља доживљавају као непријатност. Деца понекад отворено негодују, плачу током растајања са родитељима, одбијају храну или учествују у активностима. То не значи да родитељ треба да престане да доводи дете у колектив, јер једино редовним доласцима у вртић малишани успеће да превазиђе тешкоће и да се адаптирају.

Први дани у колективу су за неку децу веома пријатни, заинтересовани су за нове играчке и околину, да би се отпор појавио тек после неколико дана, када схвате да је одлазак у вртић свакодневан, а за њих још није постао сигурно место. Понекад дете одбија храну, не жели да спава у вртићу или има померен сан, пасивно је у игри и лошег расположења.

У циљу тражења понашања која ће их заштитити од новонастале ситуације, деца понекад реагују регресијом у понашању, односно враћањем на претходни стадион развоја. Дете које је прошло опет прибегава пузању, избегава употребу речи а враћа се на гестове,… Те промене су само реакција током адаптације и пролазног карактера.

Важно је да знате да су сва ова понашања уобичајена у периоду адаптације. Она ће постепено слабити и нестајати брзином којом се дете прилагођава новој средини и успоставља чврсте емоционалне односе са васпитачем и другом деком.

Савети за прве дане у предшколској установи Мала Звезда

Дозволите детету да у вртићу понесете своју омиљену играчку.

Током периода адаптације није пожељно учење нових облика понашања (навикавање на ношу, одвикавање од цуцле, флашице).

Не треба одуговлачити при растанку са дететом, већ га пољубити и смирено му рећи да сада идете на посао и да ћете доћи по њега када завршите. Не показујте детету своју тугу или узнемиреност јер ћете тиме узнемирити и дете.

Дајте детету довољно времена да превазиђе тешкоће узроковане одвајањем. Покажите му и да га волите и када оно одбија да остане у вртићу. Будите стрпљиви.

Долазите у договорено време по малишана.

Када нешто обећате, увек одржите своју реч!

Поштујте распоред и организацију рада вртића, јер ће тако и Вашем детету бити лакше да се уклопи у колектив.

По повратку из вртића, проводите што више времена са дететом у активностима које му пријају. Шетајте, играјте, мазите се и покажите интересовање за доживљаје детета из вртића.

Сви учесници у дечијем развоју су ту да пруже пуну подршку детету имајући у виду све специфичности и тежину која се пред њега поставља. Неопходно је да тимски, са пуно сензибилитета и разумевања приступимо променама кроз које дете на овом узрасту пролази. Процес одвајања од родитеља и полазак у вртић представља пут из сигурног, породичног окружења у нову, непознату средину коју на прави начин и уз помоћ родитеља и васпитача дете треба да открије и учини је својом.

ЖЕЛИМО ВАМ ПУНО УСПЕХА У ПРОЦЕСУ ОДВАЈАЊА